Podravje


Middenin de Podravje ligt het plaatsje Jeruzalem. Nee, dit is niet de hoofdstad van Israël en Palestina; het is een klein dorpje en geldt als het centrum van een landschap dat in het teken staat van honderden wijnheuvels. Toch is er wel een connectie tussen dit mooie oord en het grote Jeruzalem duizenden kilometers verderop.

In het jaar 1096 trokken talrijke Europese christenen naar Jeruzalem (Israël). Hun doel was om de moslims, die deze stad in hun bezit hadden, te verjagen. Het werd een barre tocht die drie jaar zou duren.
Op de terugtocht naar Europa kwamen zij door het oosten van het huidige Slovenië. Een deel van hen bleef daar, gefascineerd door de mooie natuur. Ze noemden hun nederzetting Jeruzalem en gingen zich toeleggen op de wijnteelt. Overigens bestond hier al een wijncultuur, geïntroduceerd door de Romeinen die in het gebied al geruime tijd heer en meester waren. De wijncultuur rondom het Sloveense Jeruzalem is één van de oudste van Europa.

Als wijngebied is de Podravje in volle ontwikkeling. Er worden verrassend mooie wijnen gemaakt. De bodem in dit voormalige zeegebied zit vol fossielen van schelpdieren en kent fijne, strakke mineralen. Inheemse druivensoorten gedijen er prima.
Wijnhuis Frelih betrekt haar wijnen van verschillende wijnhuizen uit deze regio.

Klik op het kaartje. Na enkele seconden ziet u een diavoorstelling.

Voor al onze wijnen geldt, dat zij van hoogwaardige kwaliteit zijn en de afgelopen jaren al menig prijsje in de wacht gesleept hebben. De wijnhuizen waarvan wij onze wijnen betrekken, zijn kleinschalige bedrijven, die hun wijngaarden koesteren en waar druiven op een eco-vriendelijke manier worden geteeld. De hellingen waarop deze druiven tot wasdom komen, zijn gericht op het zonnige zuiden en zuidwesten op plaatsen waar de lucht nog schoon en helder is.
De oogst geschiedt handmatig door ervaren plukkers.
Dit is een wijnregio bij uitstek. Zelfs de lucht ademt wijn, want door de stilte heen hoor je het geluid van de klopotec, een houten windmolentje, dat zijn oorsprong vindt in de zestiende eeuw en dient om de vogels op afstand te houden.
Het mediterrane en Pannonische klimaat komen hier samen. In september en oktober zijn de dagen hier droog en aangenaam warm terwijl de nachten koud zijn; ideaal voor de druiventeelt.

“De wijngaarden in de Podravje kennen de mysteries van hun bodem en die mysteries zitten opgesloten in de druiven die zij voortbrengen en de wijn die ervan gemaakt wordt.”.
Wijnhuis Frelih